Warning ! cookie path is empty! Check in in the Admin Control Panel or set it in the PhpMyAdmin table: prefix_config - cookie_path row
 Forum Index

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups
RegisterRegister  Log inLog in

Previous topic «» Next topic
Technikum informatyczne - ktore wybrac?
Author Message
Dawos123
Słyszał o Wieluniu

Posted:    Technikum informatyczne - które wybrać? [ !!! ]

Witam!
Mam do Was pytanie. Które technikum informatyczne byście wybrali? Na ul. Traugutta czy Sieradzkiej? Mam zamiar wybrać się do któregoś z nich i nie wiem, które wybrać... :)
Które jest lepsze? Na ile uczniowie tych szkół piszą maturę? Jak z dostaniem się na studia?
Proszę o pomoc.
Z góry dzięki :)

rafalekjan
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Posted:     [ !!! ]

[quote="Dawos123"]Na ile uczniowie tych szkół piszą maturę? Jak z dostaniem się na studia?[/quote]
To już raczej zależy od Ciebie, a nie od szkoły ;)

[quote="Dawos123"]Jak z dostaniem się na studia? [/quote]
Jeśli w szkole wałkują Pascala to raczej sensu tam iść nie ma ;)

W tej chwili dobry start na uczelnie techniczną daje C/C# i/lub Java (i pokrewne). Oczywiście w zależności co chcesz i gdzie studiować ;)

Mówiłem to na przykładzie PWr. Jeśli chcesz iść do Cze-wy to faktycznie Pascal Ci wystarczy :P

Archdevil
Administrator
pan piekła

[b]Dawos123[/b], na przykładzie AGH mogę dodać, że nieważne jaki język programowania będziesz przerabiał jako naukę w technikum. Ważne, żebyś mocne podstawy matematyczne miał na starcie, inaczej może być krucho.

rafalekjan

[quote="Archdevil"] mocne podstawy matematyczne miał na starcie[/quote]
true, większość programów na starcie jest związanych z wyliczaniem np wyznacznika macierzy, max f(x) itp, więc ani na Sieradzkiej ani na Traugutta Cię tego nie nauczą :P

HandOfFury
Przyjeżdża na zakupy

Chodzę na sieradzką i powiem Ci, że na Traugutta z tego co widzę mają trochę lżej z nauka, ale za to warunki w szkole są o wiele lepsze. Na sieradzkiej w pierwszej klasie masz Pascala, podstawowe algorytmy(sortowania, rekurencja itd.), a następnie w drugie klasie jest C++/Java. W technikum na Traugutta programowanie masz od 3 klasy technikum i z tego co wiem to jest to tylko Pascal i podsumowując jeśli chcesz mieć jakieś podstawy programowania(choć twierdze, że w domu nauczyłbyś się znacznie więcej) to idź na Sieradzką. Jest tu 5 pracowni( 4 PC i 1 MAC) i do tego 2 serwery, lecz nie licz, że zalogujesz się na swoje konto, ponieważ administrator nie ogarnia :D
Generalnie to jeśli chcesz popisać jakieś tam programy w Pascalu czy C++ to idź na Sieradzką lecz nie licz, że da Ci to jakieś mocne podstawy na studia ;) Jak masz jakieś pytania to wal :p Mogę nawet taniej książki sprzedać :D
Pozdro

kitor
Moderator

[code:1]W technikum na Traugutta programowanie masz od 3 klasy technikum i z tego co wiem to jest to tylko Pascal[/code:1]
Trzecia klasa i początek czwartej Pascal, później C++, z C++ są dodatkowe zajęcia.

My mamy hm... 6 pracowni. Dwie na Macach i cztery na PC. Serwery... każda ma swój. Do tego każda klasa TI od trzeciego roku teoretycznie stawia własny (linux/novell/wss), praktycznie zależy od czasu. W konta się nikt nie bawi, tzn standardowo... studentXXXd :wink:

HandOfFury
Przyjeżdża na zakupy

[quote="kitor"][code:1]W technikum na Traugutta programowanie masz od 3 klasy technikum i z tego co wiem to jest to tylko Pascal[/code:1]
Trzecia klasa i początek czwartej Pascal, później C++, z C++ są dodatkowe zajęcia.

My mamy hm... 6 pracowni. Dwie na Macach i cztery na PC. Serwery... każda ma swój. Do tego każda klasa TI od trzeciego roku teoretycznie stawia własny (linux/novell/wss), praktycznie zależy od czasu. W konta się nikt nie bawi, tzn standardowo... studentXXXd :wink:[/quote]

Większa szkoła to i pracowni więcej ;) Co do programowania zwracam honor, ale tak czy tak zauważ, że u was jest jednak trochę tego mniej, ale dla chcącego nic trudnego ;)

Tak czy tak w każdym technikum nie można liczyć, że nauczymy się nie wiadomo czego - aby coś umieć trzeba to lubić i oczywiście katować to w domu ;) Według mnie nie ma tu jakiejś zasadniczej różnicy, na Sieradzkiej więcej programowania, za to na Traugutta szkoła ma lepsze warunki...Wybór należy wyłącznie do Ciebie ;)

kitor
Moderator

Po trzech latach napiszę w sumie to samo, co kolega wyżej. Albo się czymś interesujesz, albo nic nie zdziałasz. Na siłę się IT nie nauczysz. Zresztą, u nas w każdej klasie jest taki rozrzut ocen że widać wyraźnie kto chce się uczyć, kto nie ;)

michaal
Słyszał o Wieluniu

[quote]Jeśli chcesz iść do Cze-wy to faktycznie Pascal Ci wystarczy[/quote]
To zależy na który wydział i uczelnie się pójdzie bo na Politechnice to na 2 wydziałach jest informatyka a właściwie to wg niektórych na 3. Mam dosyć dużą styczność ze studentami informatyki i wiem że w cze-wie Pascala już się nie używa na zajęciach tylko jest C++ z czego większość na informatyce robi się na linuksie.
Jak niektórzy wcześniej wypowiadający się określą to że widziałem ranking w którym pod względem informatyki PCZ była wyżej od Politechniki Wrocławskiej? Nie zawsze mniejsze musi być gorsze.

rafalekjan

[quote="michaal"]wiem że w cze-wie Pascala już się nie używa na zajęciach tylko jest C++[/quote]
Z mojej strony to była ironia ;)
[quote="michaal"]widziałem ranking w którym pod względem informatyki PCZ była wyżej od Politechniki Wrocławskiej[/quote]
Wiesz na jakiej podstawie robione są takie rankingi? Co bierze się po uwagę? Sądzę, że nie.

chi
Przejeżdżał przez Wieluń

Wrocławska rulez :) macie tutaj efekt programu do wykrywania białych myszek który właśnie skończyłem pisać :) http://www.youtube.com/watch?v=gXile5q4V78

co do częstochowskiej - słyszałem, że uczelnia daje możliwość odbębnienia praktyk grabiąc tereny uczelni i przycinając krzaczki :D

a co do technikum chłopaki to zawsze po każdym którego byście nie wybrali macie ten 1 rok więcej, żeby nauczyć się programować w c i/lub c++

rafalekjan

[quote="chi"]efekt programu do wykrywania białych myszek[/quote]Wykrył czy nie? :>

rafalekjan

To Twoje?
http://188.165.225.112/~wdrabhos/
:< [;

chi
Przejeżdżał przez Wieluń

[quote="rafalekjan"][quote="chi"]efekt programu do wykrywania białych myszek[/quote]Wykrył czy nie? :>[/quote]

nie, bo to był biały szczurek :P

ogólnie to jest do detekcji ruchu, tam gdzie wykryje ruch rysuje kreseczke, kółko sie wyświetla i odświeża. troche za dużo ruchu wykrywa nawet tam gdzie go nie ma to jest kwestia zmiany oświetlenia i cienia jaki rzuca szczur, jak się ewidentnie poruszy to część wskazuje dobrze, reszta to niepewności pomiarowe :D

chi
Przejeżdżał przez Wieluń

[quote="rafalekjan"]To Twoje?
http://188.165.225.112/~wdrabhos/
:< [;[/quote]

wiedziałem, że jesteś z eitu :D

rafalekjan

Swój swojego pozna :P

Dawos123
Słyszał o Wieluniu

Czyli krótko mówiąc: na Traugutta jest lepsze wyposażenie niż na Sieradzkiej, ale z wykształceniem jest na odwrót. Raczej pójdę na Sieradzką, ale muszę się jeszcze porządnie zastanowić. :)

[color=blue][size=9]Poprawiono 1 błąd ort.[/size][/color]

HandOfFury
Przyjeżdża na zakupy

[quote="Dawos123"]Czyli krótko mówiąc: na Traugutta jest lepsze wyposażenie niż na Sieradzkiej, ale z wykształceniem jest na odwrót. Raczej pójdę na Sieradzką, ale muszę się jeszcze pożądnie zastanowić. :)[/quote]

Nie tak wyposażenie jak same warunki, na sieradzką jak na przerwie wyjdą wszyscy to jest spory scisk, sala gimnastyczna niezachwyca, brak silowni, szatnie od wfu 2 na 3 metry...Pracownie uważam, że są dobrze wyposażone :)

devil
Słyszał o Wieluniu
Dojeżdza PKS'em

ale po co Ci lepsze wyposazenie? do Pascala czy C++?
a co do nauczanie to lepiej jak masz z Panem W. wiecej nauczy, jest bardziej wymagajacy, podobnie jak Pan O. Natomiast Pan R. jest tak mega lajtowy. wiec jak juz zdecudujesz isc na sieradzka to poprosc o konktretnego nauczyciela.
a ja Ci polecam sieradzka bo jest tam mega atmosfera i mega ludzie ;d

kitor
Moderator

[quote]a co do nauczanie to lepiej jak masz z Panem W. wiecej nauczy, jest bardziej wymagajacy, podobnie jak Pan O. Natomiast Pan R. jest tak mega lajtowy.[/quote]

A co to, program ochrony świadków? ;) Ja tam na programowanie z Panią Kaczmarek nie narzekam... w sumie chyba tylko ja... ale to ze względu na wysoki poziom właśnie. Ostatni w tym roku program (przelicznik bin-oct-hex-dec) pisałem z 3 dni po kilka godzin. Z początku wydaje się proste ;) a wyszło z 600 linii w trzech modułach i całkiem fajny algorytm ;)

twojakokaina
Czytał o Wieluniu
Martha

Chodzę na Sieradzką , lekcje z programowania z panem O. i panem W. o wiele się róznią , dla mnie jednak lepszy wydaję się pan O. Ale nie zaprzecze ,że pan W jest też dobry , jedyną jego wadą jest to ,że zajmuję się już trochę przestarzałym programem . Co do technikum na ul.Traugutta , mam tam trochę kolegów i koleżanek, to akurat prawda ,że zaczynają od 3 klasy programować ... Jednak wielu z nich z tego co mi opowiedziało to najczęściej uczyło się na lekcjach informatyki gry w CS'a . Myślę,że pewnie nie na każdej lekcji tak jest ,ale chciałeś opinii więc piszę .Wybór już musisz podjąć sam . Jeśli będziesz chciał coś na serio osiągnąć to obojętnie do której szkoły pójdziesz ,ważne będzie tylko to na ile się zaangażujesz . Powodzenia :)

netbus
Dojeżdża PKSem

Posted:    Re: Technikum informatyczne - które wybrać? [ !!! ]

[quote="Dawos123"]
Które jest lepsze? Na ile uczniowie tych szkół piszą maturę? Jak z dostaniem się na studia?
Proszę o pomoc.
Z góry dzięki :)[/quote]

Myślę że skoro od razu myślisz o studiach na kierunku informatyka lub podobnym to nie ma sensu marnować rok czasu w technikum.
Chyba lepsze rozwiązanie to liceum z jakąś rozszerzoną matematyka lub jakieś zarządzanie informacją (popularne za moich czasów :) )
Osobiście polecam Traugutta, spędziłem tam 3 lata i nie żałuje.
Tych nade mną którzy kłócą która uczelnia lepsza to zapraszam na informatykę do Warszawy ;)

A dla tych z Traugutta mam prezent :)
Opis sytuacji:
Rok chyba 2005, pierwszy rok pracy Pani K.
Moja pierwsza lekcja z Panią K. dotycząca animacji, klasa robi przykłady motion shape we flashu.
Ja kończę rundkę CS-a i odpalam flasha.
Patrze na monitor kolegi z lewej, koło już zamienia się w kwadrat :?
Po następnych dwóch minutach mam już dzieło na zaliczenie ćwiczenia.
Link poniżej :lol:

[URL=http://sdk.republika.pl/jajo.swf]link[/URL]

kitor
Moderator

[quote]Przykro nam, strona o podanym adresie nie jest obecnie dostępna [/quote]

To jest to jajo? :D

d@vid
Ma stragan na targu

[quote="netbus"][quote="Dawos123"]
Proszę o pomoc.
Z góry dzięki :)[/quote]

Myślę że skoro od razu myślisz o studiach na kierunku informatyka lub podobnym to nie ma sensu marnować rok czasu w technikum.
Chyba lepsze rozwiązanie to liceum z jakąś rozszerzoną matematyka lub jakieś zarządzanie informacją (popularne za moich czasów :) )
Osobiście polecam Traugutta, spędziłem tam 3 lata i nie żałuje.
Tych nade mną którzy kłócą która uczelnia lepsza to zapraszam na informatykę do Warszawy ;)

A dla tych z Traugutta mam prezent :)
Opis sytuacji:
Rok chyba 2005, pierwszy rok pracy Pani K.
Moja pierwsza lekcja z Panią K. dotycząca animacji, klasa robi przykłady motion shape we flashu.
Ja kończę rundkę CS-a i odpalam flasha.
Patrze na monitor kolegi z lewej, koło już zamienia się w kwadrat :?
Po następnych dwóch minutach mam już dzieło na zaliczenie ćwiczenia.
Link poniżej :lol:

[URL=http://sdk.republika.pl/jajo.swf]link[/URL][/quote]

Czy Ty zdajesz sobie sprawę co Ci grozi za umieszczenie publicznie takiej animacji?
Tyle co nauczyła Pani Kaczmarek to żaden nauczyciel w tej szkole. To co miałeś w pierwszym roku jej pracy o niczym nie świadczy i przestań człowieku przedstawiać akurat nauczyciela wzorowo wykonującą swoją pracę w czymś takim. Każdemu można tylko życzyć samych takich nauczycieli właśnie jakim jest Pani Kaczmarek.

netbus
Dojeżdża PKSem

[quote="d@vid"]
Czy Ty zdajesz sobie sprawę co Ci grozi za umieszczenie publicznie takiej animacji?
Tyle co nauczyła Pani Kaczmarek to żaden nauczyciel w tej szkole. To co miałeś w pierwszym roku jej pracy o niczym nie świadczy i przestań człowieku przedstawiać akurat nauczyciela wzorowo wykonującą swoją pracę w czymś takim. Każdemu można tylko życzyć samych takich nauczycieli właśnie jakim jest Pani Kaczmarek.[/quote]

Nikt tu przecież nie podważa kompetencji nauczyciela a jedynie (jak w temacie) stawiamy się po stronie któregoś technikum.
Aby nie wzbudzać niepotrzebnych emocji oraz aby ktoś nie znając ustawy o ochronie wizerunku oskarżał mnie o jej naruszenie:
- animacja została usunięta.

[ REPLY ]
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: