Straz biznesowo-miejska? Policja, ITD |
Author |
Message |
Ferbik
Administrator

|
Posted: Straż biznesowo-miejska? Policja, ITD
|
[ !!! ]
|
|
http://www.smog.pl/wideo/57495/straz_biznesowo_miejska_znow_przylapana/
Co sądzicie o takich procederach? |
|
|
|
Spooky
Wieluniaczek

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Strażnik faktycznie nie dopełnił wszystkich procedur, ale z kolei autor filmiku najwyraźniej popiera nieprzestrzeganie przepisów przez kierowców. |
|
|
|
Ferbik
Administrator

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="Spooky"]ale z kolei autor filmiku najwyraźniej popiera nieprzestrzeganie przepisów przez kierowców.[/quote]
Sprecyzuj. |
|
|
|
Spooky
Wieluniaczek

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Mówi o "krojeniu kierowców", co najmniej jakby tam stali złodzieje i okradali niewinnych kierowców z pieniędzy. Czyli wnioskuję, że jest przeciwny wystawianiu mandatów dla kierowców przekraczających w tym miejscu prędkość. |
|
|
|
hajen
W trakcie przeprowadzki do Wielunia 4x2+8x1x1+2+1

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Spooky, stawianie fotoradaru na krawędzi terenu zabudowanego i niezabudowanego to właśnie krojenie kierowców. |
|
|
|
Spooky
Wieluniaczek

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Takie fotoradary zazwyczaj nie są ustawiane idealnie na obowiązującą na danym odcinku prędkość, tylko mają pewien zakres tolerancji. Myślę, że ktoś kto wjeżdżając w teren zabudowany powoli sobie hamuje silnikiem i przejedzie przed fotoradarem z prędkością powiedzmy 65km/h nie dostanie pamiątkowego zdjęcia. Powinni się obawiać raczej ci drastycznie przekraczający prędkość. Te typowe stacjonarne fotoradary jak się nie mylę mają tolerancję 20km/h, czyli cykają fotki w terenie zabudowanym od 70km/h, myślę że z tym przenośnym straży miejskiej jest podobnie. |
|
|
|
Gregg Sparrow [Deleted]
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="Spooky"]Te typowe stacjonarne fotoradary jak się nie mylę mają tolerancję 20km/h, czyli cykają fotki w terenie zabudowanym od 70km/h, myślę że z tym przenośnym straży miejskiej jest podobnie.[/quote]
Niestety ale się mylisz. Dosatałem 2 pkt i 80pln mandatu za przekroczenie o 17km/h i to właśnie od straży miejskiej. Droga dwupasmowa w Kędzierzynie Koźlu. |
|
|
|
Administrator
Administrator

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
To są maszynki do robienia pieniędzy, ja z jednego wyjazdu otrzymałem 2 zdjęcia od Straży miejskiej w Człuchowie. Jedno 63kmh a drugie 68 km/h na ograniczeniu do 50km/h.
Mają nawet portal do obsługi mandatów, dostajesz pocztą foto oraz login i hasło do portalu, możesz sobie podejrzeć status sprawy, albo zapłacić mandat online :D
Najlepsze jest to że tych fotoradarów w Człuchowie kompletnie nie widać, są zainstalowane na słupach oświetleniowych i to bardzo wysoko, kształtem też nie przypominają zwykłego fotoradaru. |
|
|
|
miko 005
WIELUNIAK

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Nie spotkałem jeszcze kierowcy, który pochwaliłby fotoradary :twisted:
Odnośnie tego przypadku. Jakoś nie dostrzegłem żeby ów radar był ustawiony na samej krawędzi terenu zabudowanego z niezabudowanym. A na dodatek był solidnie ukryty za jakąś tablicą elektryczną, więc tym bardziej jego zasięg był ograniczony do minimum.
Pytanie do kierowców. Ile potrzeba przejechać aby spokojnie wychamować z prędkości 90km/h do przepisowych 50km/h wjeżdżając na teren zabudowany? Pomijam fakt, że znak informujący o tym jest w skrajnych przypadkach mało widoczny ;)
Karać, karać i jeszcze raz karać. No i oczywiście zwiększyć koszty tych kar za łamanie przepisów ruchu drogowego. A wtedy choćby było ustawionych tysiące fotoradarów, a wszystkie pochowane w niesamowitych miejscach, to na nas nie zrobi to większego wrażenia bo będziemy po prostu poruszać się po drodze zgodnie z tym co mówią znaki i przepisy.
Ta cała cywilizowana Europa nie jeździ po swoich drogach tak przepisowo bo jest bardziej kulturalna od Polaka. Kultury jazdy nauczyły europejskich kierowców wysokie ceny mandatów w ich krajach. My widocznie jeszcze zbyt dużo zarabiamy, albo mamy zbyt niskie mandaty :twisted: |
|
|
|
simkov
Słyszał o Wieluniu

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Polecam więcej filmów na yt: http://www.youtube.com/playlist?list=UUt2BWLsUG3Uk4kSEj7NgnPA szczególnie potyczkę z komendantem straży miejskiej. |
|
|
|
cogito
Mieszka pod Wieluniem

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="Administrator"]To są maszynki do robienia pieniędzy, ja z jednego wyjazdu otrzymałem 2 zdjęcia od Straży miejskiej w Człuchowie. Jedno 63kmh a drugie 68 km/h na ograniczeniu do 50km/h.[/quote]
Straże Miejskie w Człuchowie i Białym Borze są znane w kraju, a nawet w Europie. Nie wiedziałeś o tym?
Dla mnie stawianie fotoradarów jest czymś chorym. Przeważnie wypadki zdarzają się w innych miejscach. To w pewnym sensie wina złego stanu dróg i ... fotoradarów. Nie wyobrażam sobie jazdy zgodnie z przepisami, gdy mam do pokonania 400-500 kilometrów. To średnio 7 do 8 godzin jazdy. Na Zachodzie - o czym wspomniał Miko - taki odcinek pokonuje się w 3-4 godziny. Większość kierowców po minięciu fotoradaru przyśpiesza, a tam, gdzie wiadomo, że nie ma "zbójców na drodze" gnają ile mocy w silniku. Inaczej nie da się jeździć po tym kraju. |
|
|
|
pain
Czytał o Wieluniu

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="Spooky"]Takie fotoradary zazwyczaj nie są ustawiane idealnie na obowiązującą na danym odcinku prędkość, tylko mają pewien zakres tolerancji. Myślę, że ktoś kto wjeżdżając w teren zabudowany powoli sobie hamuje silnikiem i przejedzie przed fotoradarem z prędkością powiedzmy 65km/h nie dostanie pamiątkowego zdjęcia. Powinni się obawiać raczej ci drastycznie przekraczający prędkość. Te typowe stacjonarne fotoradary jak się nie mylę mają tolerancję 20km/h, czyli cykają fotki w terenie zabudowanym od 70km/h, myślę że z tym przenośnym straży miejskiej jest podobnie.[/quote]
Bez urazy, ale chyba mało jeździsz po naszym pięknym kraju, jak mówisz ze tolerancja 20 KM/h. Straż wiejska ustawia tolerancje głownie na poziomie 5 km/h, swoją drogą że według ustawy jest to minimum 10 KM/H. Wiele razy się spotkałem z takimi przypadkami.
Całe szczęście, ze teraz radar musi być dobrze oznakowany, tą tabliczką ze na odległości x metrów możliwa jest kontrola, bo tak to dalej by kosili kasę z radarów ustawianych po krzakach za znakiem teren zabudowy. Wreszcie te znaki działają prewencyjnie a nie cicho ciemne maszynki do zarabiania kasy. |
|
|
|
red
Moderator

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[b]miko 005[/b], rozwiązaniem jest budowa autostrad i obwodnic, bo nie każdemu się widzi jazda przez pół trasy terenem zabudowanym z ograniczeniem do 50.
Kilka lat temu na "1" w Częstochowie bodajże w okolicach dzisiejszego wjazdu do Galerii Jurajskiej dostałem mandat 500 zł bo było ograniczenie do 50 a ja leciałem 100. I uwaga - ograniczenie było spowodowane robotami drogowymi, które polegały na zwężeniu drogi 2-pasmowej o około 1 m (spokojnie 2 auta się mieściły), był środek nocy, ruch praktycznie zerowy, roboty były w dzień... Komentarz policjanta: "proszę pana, tu nawet w nocy pracują" a wokół pusto i cicho.
To trochę tak, jakbyś dostał mandat na ograniczeniu koło szkoły, a to by był środek wakacyjnej nocy... Niby prawo złamane, ale zagrożenie minimalne. |
|
|
|
ourson
Moderator

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
absurdem jest nowy odcinek dwujezdniowej s7 nidzica-olsztynek że ograniczeniem na całej długości do 70km/h... i cywilny radiowóz z wideorejestratorem. żeby nie było wątpliwości- na trasie nie ma już żadnych robót żadnych zwezen, skrzyżowania są bezkolizyjne. właściwie każdy kogo tam widziałem jedzie ca 110-120 i naprawdę nie ma powodu żeby przy dobrych warunkach pogodowych trzeba bylo jechać wolniej. |
|
|
|
Maciej
W trakcie przeprowadzki do Wielunia EWI w Sercu

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="miko 005"]Ta cała cywilizowana Europa nie jeździ po swoich drogach tak przepisowo bo jest bardziej kulturalna od Polaka. [/quote]
miko005 strasznie mnie ciekawi w jakich to krajach europejskich zaobserwowałeś ?? . Ja w kilku być może kilkunastu byłem (sam kierowałem ) i mam odmienne zdanie . Chętnie wymienię się spostrzeżeniami .
12 lat jeżdżę ciężarówka i tylko raz dostałem mandat za prędkość . W Widoradzu na kamerę nagrał mnie passacik :oops: tak mi sie schowali że ich nie widziałem w lusterkach .
Osobówka to już inna historia , szczęśliwie mam kogo wskazywać :mrgreen:
[b]Cogito[/b] ujął sedno sprawy i dodawać nic nie trzeba . |
|
|
|
Ferbik
Administrator

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Co się dziwicie? Polska to jedna wielka wieś bez porządnej infrastruktury drogowej. Tydzień temu jechałem krótki odcinek do Radomska. Za Pajęcznem praktycznie do samego Radomska wiocha za wiochą, a wiadomo - 50km/h. Co to jest za jazda? |
|
|
|
pain
Czytał o Wieluniu

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="red"][b]miko 005[/b], rozwiązaniem jest budowa autostrad i obwodnic, bo nie każdemu się widzi jazda przez pół trasy terenem zabudowanym z ograniczeniem do 50.
Kilka lat temu na "1" w Częstochowie bodajże w okolicach dzisiejszego wjazdu do Galerii Jurajskiej dostałem mandat 500 zł bo było ograniczenie do 50 a ja leciałem 100. I uwaga - ograniczenie było spowodowane robotami drogowymi, które polegały na zwężeniu drogi 2-pasmowej o około 1 m (spokojnie 2 auta się mieściły), był środek nocy, ruch praktycznie zerowy, roboty były w dzień... Komentarz policjanta: "proszę pana, tu nawet w nocy pracują" a wokół pusto i cicho.
To trochę tak, jakbyś dostał mandat na ograniczeniu koło szkoły, a to by był środek wakacyjnej nocy... Niby prawo złamane, ale zagrożenie minimalne.[/quote]
Już poprawili ten odcinek :D teraz koło galeri 4-5 pasów jest i ograniczenie do 90 ale fotoradar stoi. Teraz od kilku miesięcy biorą sie za wiadukt, piękne korki są w godzinach szczytu. A i jeszcze Częstochowa dostała nowy nieoznakowany radiowóz, ford mondeo na warszawskich blachach, niby to tylko krokodyle ale stoją po przystankach w samochodzie i cykają fotki. |
|
|
|
ourson
Moderator

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="cogito"]Straże Miejskie w Człuchowie i Białym Borze[/quote]
nie znam chyba nikogo kto przy okazji wyjazdu do Kołobrzegu nie załapał choć jednej foteczki z tych aparatów :twisted: |
|
|
|
miko 005
WIELUNIAK

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Mam wrażenie, że jestem chyba jedyny, który myśli w sposób następujący.
Skoro już muszę mieszkać w kraju o słabej infrastrukturze drogowej (chociaż w ostatnim czasie jest spory postęp w tym kierunku), to po co jeszcze samemu narażać się na niebezpieczeństwa z tym związane. Komu zrobię na złość zabijając się na drodze o złej nawierzchni, pędząc po niej np. 100km/h.
Mamy to co mamy i trzeba się do tego dostosować. Najłatwiej jest własną bezmyślność na drodze zrzucić na karki innych (w tym przypadku na państwo)
[quote="maaciej76"]miko 005 napisał/a:
Ta cała cywilizowana Europa nie jeździ po swoich drogach tak przepisowo bo jest bardziej kulturalna od Polaka.
miko005 strasznie mnie ciekawi w jakich to krajach europejskich zaobserwowałeś ??[/quote]
Szkoda że nie zacytowałeś całości tego wątku, fragment nie oddaje tego co chciałem powiedzieć. Ale żeby to uzmysłowić poniżej tabela.
[img]http://s1.blomedia.pl/autokult.pl/images/2010/06/Mandaty_granica_foto0_4355660.jpg[/img] |
|
|
|
Vosiak
Przyjeżdża na zakupy

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Fotoradar ma poprawić bezpieczeństwo a nie generować zyski. Pan Emil zwraca na to uwagę. Fotoradar oklejony taśmą odblaskową w Dąbrowie teoretycznie spełnia rolę prewencyjną zmusza do zwolnienia jednak bodajże w 70-90% przypadków istnieje efekt fali czyli zwolnienie od znaku fotoradar i przyśpieszenie po jego minięciu.
Straż wiejska nie używa fotoradarów do ich podstawowego zakresu działania czyli prewencji (kierowca widzi fotoradar zwolni) przejeżdżając koło fotoradaru wstawionego w krzaki kierowca dowiaduje się o fakcie dużo później i jaki to ma wpływ na jego jazdę? Kolejnym przewinieniem straży jest brak zamontowanej lampy błyskowej która informuje o zrobionym zdjęciu kierowca zdejmuje wtedy nogę z gazu. Poza tym brak znajomości przepisów co do temperatury pracy działania i ustawień danego sprzętu jest porażająca.
Fotoradary powodują też niebezpieczeństwo przez nagłe hamowanie:
http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=-4nHFrdO8IU
Jak ktoś dużo jeździ to najlepszy zestaw CB + Jammer |
|
|
|
red
Moderator

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[b]miko 005[/b], wysokość kar nie jest wprost proporcjonalna do kultury jazdy. Poza tym należy też odnieść te kary do zarobków - jak ktoś zarabia 6000 zł to mandat 1000 zł odczuje mniej niż ten kto zarabia 1500 zł i dostanie 500 zł kary.
[quote="miko 005"]Komu zrobię na złość zabijając się na drodze o złej nawierzchni, pędząc po niej np. 100km/h. [/quote]Tyle że często to ograniczenie nie jest powiązane z jakością drogi.
Jechałeś kiedyś do Berlina przez Wrocław? Teraz jest już w miarę ok ale kilka lat temu dojazd do Wrocławia i przejazd przez miasto był udręką. A za granicami zaczynał się inny świat - gładka, szeroka autostrada aż pod sam Berlin, a tam wyraźne duże zjazdy do każdej dzielnicy. Jazda była czystą przyjemnością. W Polsce było na zmianę - fotoradar, wiocha, ograniczenie, fotoradar, wiocha, ograniczenie...
Ale fakt faktem - jest coraz lepiej. |
|
|
|
Administrator
Administrator

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Spokojnie, to dopiero początek, jeszcze kilka lat i jestem pewien, że wprowadzą obowiązek posiadania w samochodzie urządzenia które będzie stale rejestrowało położenie i prędkość. Do tego eliminacja gotówki z rynku, aby mieć 100% kontrolę nad transakcjami, a na koniec chip dla każdego nowego obywatela.
Dla niektórych to wizja idealnego świata, a dla tych bardziej świadomych globalny obóz pracy, w którym kilka "państwo" będzie kontrolowało nasze zarobki, sposób w jaki je wydajemy i kontrolowało nasz wolny czas.
Synonimem wolności będzie Rosja, USA już od dawna nim nie jest.
W piątek tydzień temu w Łodzi na odcinku 25km napotkałem następujące służby (godzina 17 więc już ciemno):
- 2 nowe samochody ITD robiące zdjęcia w obie strony (stoją na poboczu i mają lampę błyskową na dachu)
- śmietnik straży miejskiej
- policjant z laserem
Dobrze że nie każą jeszcze za umycie rąk wodą nad trawnikiem jak w Norwegii (parking ) Debili nie przekonuje nawet napicie się wody z tej butelki :mrgreen: |
|
|
|
Mateusz
WIELUNIAK I'Amsterdam

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[b]Administrator[/b]
Budżet muszą dopiąć w tym roku, a wpływy z mandatów niewielkie...
Jest presja na policjantów żeby wystawiali mandaty.
http://moto.onet.pl/13231920,0,4,filmy.html?node=28
I nowe zakupy ITD w postaci aut nieoznakowanych.
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news/nieoznakowane-radiowozy-itd-na-takie-auta-uwazaj,1836509,324
Cóż mi szkoda kasy, jeden mandat dostałem w tym roku i starczy...
Wkładam audiobooka, dobrą muzykę i nie pozostaje nic innego jak jechać przepisowo.
Przy tej ilości nieoznakowanych aut na głównych drogach byłaby by zbyt kosztowna, a ewentualne wyrabianie prawa jazdy na nowych zasadach to strata czasu :smile: |
|
|
|
Mateusz
WIELUNIAK I'Amsterdam

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote]ITD wykonała pierwszy przejazd jednym z nowych Fordów z fotoradarem pomiędzy Warszawą a Gliwicami... wynik: 1020 mandatów które kierowcy otrzymają niedługą pocztą.
Numery rejestracyjne nowych nieoznakowanych pojazdów ITD:
WE 574CW - Ford Mondeo - granatowy - Delegatura Południowo-zachodnia - Wrocław
WE 575CW - Ford Mondeo - granatowy - Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem Drogowym - Warszawa
WE 576CW - Ford Mondeo - czarny - Delegatura Północna - Bydgoszcz
WE 577CW - Ford Mondeo - srebrny - Delegatura Wielkopolska - Poznań
WE 578CW - Ford Mondeo - czarny - Delegatura Śląska - Katowice
WE 579CW - Ford Mondeo - czarny - Delegatura Wschodnia - Lublin
WE 580CW - Ford Focus - srebrny - Delegatura Północno-zachodnia - Gorzów Wielkopolski
WE 581CW - Ford Focus - granatowy - Delegatura Wielkopolska - Poznań
WE 582CW - Ford Focus - czarny - Delegatura Północno-wschodnia - Białystok
WE 583CW - Ford Focus - srebrny - Delegatura Południowo-zachodnia - Wrocław
WE 584CW - Ford Focus - srebrny - Delegatura Północna - Bydgoszcz
WE 585CW - Ford Focus - czarny - Delegatura Śląska - Katowice
WE 586CW - Ford Focus - granatowy - Delegatura Wschodnia - Lublin
WE 587CW - Ford Focus - srebrny - Delegatura Centralna - Łódź
WE 588CW - Ford Focus - czarny - Delegatura Południowo-wschodnia - Rzeszów
WE 589CW - Ford Focus - granatowy - Delegatura Południowa - Kraków
WE 590CW - Ford Mondeo - srebrny - Delegatura Centralna - Łódź
WE 591CW - Ford Mondeo - srebrny - Delegatura Północno-zachodnia - Gorzów Wielkopolski
WE 592CW - Ford Mondeo - czarny - Delegatura Północno-wschodnia - Białystok
WE 593CW - Ford Mondeo - srebrny - Delegatura Południowa - Kraków
WE 594CW - Ford Mondeo - czarny - Delegatura Południowo-wschodnia - Rzeszów
WE 595CW - Ford Focus - czarny - Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem Drogowym - Warszawa
WE 214EC - Peugeot Partner - oznakowany żółty - Delegatura Południowo-wschodnia - Rzeszów
WE 215EC - Peugeot Partner - oznakowany żółty - Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem Drogowym - Warszawa
WE 216EC - Peugeot Partner - oznakowany żółty - Delegatura Północna - Bydgoszcz[/quote]
http://www.wykop.pl/ramka/1335939/itd-wykonala-pierwszy-przejazd-jednym-z-nowych-fordow-z-fotoradarem/ |
|
|
|
Maciej
W trakcie przeprowadzki do Wielunia EWI w Sercu

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="miko 005"]Ta cała cywilizowana Europa nie jeździ po swoich drogach tak przepisowo bo jest bardziej kulturalna od Polaka. Kultury jazdy nauczyły europejskich kierowców wysokie ceny mandatów w ich krajach. My widocznie jeszcze zbyt dużo zarabiamy, albo mamy zbyt niskie mandaty[/quote]
Więc pytam jeszcze raz , twierdzisz tak z własnego doświadczenia czy z tabelki na której jest stawka mandatowa ? . |
|
|
|
|