|
Wiecej swiatla? Ale po co? |
| Author |
Message |
Lesiu
Wieluniaczek

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="Ferbik"]Ja też jeżdżę cały rok na światłach, bo dyksryminuję zasadę: "po co mam włączać skoro ja wszystko widzę?" Wolę być widoczny dla innych.[/quote]
[b]Ferbik[/b], ja też już od dłuższego czasu jeżdze na włączonych światłach :)
[quote="Ferbik"]Tu się kłania zdrowy rozsądek i wyobraźnia a nie jakieś przepisy i demagogie[/quote]
Właśnie zdrowy rozsądek na drodze jest ważniejszy od przepisów . |
|
|
|
|
wieluniaczek
Przyjeżdża na zakupy czujny obserwator

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| W mieście jeździłem bez świateł a jak ruszam w trasę to niezależnie od pogody zawsze na światłach |
|
|
|
|
akirus
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
wieluniaczek też cię pozdrawiam :wink:
3xtak dla swiateł przez cały rok
popieram wszystkmi czterema kołami |
|
|
|
|
Lola
Czytał o Wieluniu optymistka

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Ja prowadzę tylko nocami więc zawsze na światłach :D
Kiepski ze mnie kierowca więc za dnia mnie wożą a nocami wożę ja ;)
wieluniaczek dziękuje bardzo 8) ja również pozdrawiam |
|
|
|
|
glizda
Moderator diablica

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="Lola"]Kiepski ze mnie kierowca więc za dnia mnie wożą a nocami wożę ja n
[/quote]
Uważasz, że jak jesteś kiepskim kierowcą to nocą nie stwarzasz zagrożenia dla innych???
[quote="Lesiu"]
Właśnie zdrowy rozsądek na drodze jest ważniejszy od przepisów .[/quote]
Zgadza się!!Ale czasami niektórym kierowcom go brakuje :sad: |
|
|
|
|
renia
Przyjeżdża na zakupy blondynka ;)

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| [quote="wieluniaczek"]W mieście jeździłem bez świateł a jak ruszam w trasę to niezależnie od pogody zawsze na światłach[/quote] Czesto sie zdarza w miescie lub poza nim ze jezeli kierowca nie ma właczonych swiateł , osoba z przeciwka daje znaki o tym . Oczywiscie jestem za właczaniu swiateł przez cały dzien . Pozdrawiam Wieluniaczka :) |
|
|
|
|
Jaro
Administrator wielun.biz

|
Posted: 'Na światłach' przez cały rok?
|
[ !!! ]
|
|
[quote] Już nie od początku października do końca lutego następnego roku, ale przez cały rok kierowcy będą musieli pamiętać o włączaniu świateł mijania przez całą dobę. Zmianę w przepisach ruchu drogowego zatwierdził sejm. Propozycją zmian w kodeksie zajmie się teraz senat.
Wprowadzenie obowiązku całorocznego, całodobowego poruszania się po drogach publicznych z włączonymi światami mijania ma poprawić widoczność samochodów.
Z punktu widzenia bezpieczeństwa w ruchu drogowym z pewnością będzie to większa korzyść - mówi komisarz Andrzej Małolepszy, Naczelnik Sekcji Ruchu Drogowego, oficer prasowy Komendy Komendy Powiatowej policji w Wieluniu - [i]Na pewno pojazd, który będzie przez cały rok poruszał się z włączonymi światami mijania jest lepiej widoczny na drodze, a co za tym idzie, patrząc już na statystyki, powinno być mniej zdarzeń drogowych.[/i]
W Europie jazda z włączonymi światłami mijania przez cały rok obowiązuje m.in. w krajach skandynawskich. W ostatnich miesiącach podobny obowiązek wprowadzili Czesi i Słowacy, a Komisja Europejska rozważa wprowadzenie go we wszystkich krajach Unii. W Polsce całoroczna jazda „na światłach” zacznie obowiązywać najpóźniej od połowy roku 2007. Poprawkami do ustawy o ruchu drogowego przyjętymi przez sejm zajmie się teraz senat, następnie wrócą one do sejmu i jeśli zostaną ostatecznie przyjęte minister transportu wyda rozporządzenia precyzujące obecne przepisy.
Źródło: http://www.radiozw.com.pl[/quote] |
|
|
|
|
renia
Przyjeżdża na zakupy blondynka ;)

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="Jaro"]Na pewno pojazd, który będzie przez cały rok poruszał się z włączonymi światami mijania jest lepiej widoczny na drodze, a co za tym idzie, patrząc już na statystyki, powinno być mniej zdarzeń drogowych. [/quote]
na pewno bedzie widoczny , tylko zeby kierowcy tego przestrzegali przez cały rok.... a nie martwili sie o akumulatory ..... teraz niech sie zajmna rowerzystami ....... |
|
|
|
|
glizda
Moderator diablica

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote]teraz niech sie zajmna rowerzystami .......
[/quote]
No właśnie!!! Z nimi jest problem i to duży!! Szczególnie o zmroku jak rowerzysta jedzie bez świateł! |
|
|
|
|
zap
Dojeżdża PKSem Pior

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Nie wiem... ja staram się jeździć cały rok z włączonymi światłami, więc dla mnie osobiście ta ustawa nic nie zmieni (no poza tym że inni będą dużo lepiej widoczni). Czasem ktoś zapyta po co światła skoro taka dobra widoczność? Ano po to żeby była jeszcze lepsze nie wszędzie przecież jest jednakowa...
Często wieczorami widzę ludzi jeżdzących po mieście bez włączonych świateł (zawsze się taki trafi :P ) Może ta ustawa upomni zapominalskich widzących oświetloną przez latarnię drogę, a nie pamiętających że sami są niewidoczni :roll:
Popieram jak najbardziej pomysł i mam nadzieję że niedługo wejdzie on w życie. |
|
|
|
|
wieluniaczek
Przyjeżdża na zakupy czujny obserwator

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Ja już dziś profilaktycznie zrobiłem z moim mechanikiem przeróbkę przy światłach mojego auta tzn. wyłączam je kluczykami w stacyjce (Polonezy, Fiaty tak mają seryjnie japońce niestety nie) bo zdarzało mi się podjechać z kimś do banku i pół godzinki na światłąch stać bo człowiek zapomniał wyłączyć je.Teraz światła cały czas załączone będą co uchroni mnie przed ,,przymusowym opodatkowaniem"" :D |
|
|
|
|
Lola
Czytał o Wieluniu optymistka

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Glizda- ja jeżdże tak rzadko i na tak krótkich odcinkach, że w tak mało skomplikowanych sytuacjach potrafię sobie poradzić. Więc bez obaw staram się jak mogę. |
|
|
|
|
glizda
Moderator diablica

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote]Senat przyjął poprawki do prawa o ruchu drogowym, znowelizowanego w ubiegłym tygodniu przez Sejm. Nowelizacja przewiduje między innymi nakaz jazdy z włączonymi światłami mijania przez cały rok.
Zgodnie z przyjętymi przez Senat poprawkami nakaz ten będzie obowiązywać wszystkie samochody z wyłączeniem tych, które były wyprodukowane przed 1970 rokiem. Projekt nowelizacji wróci teraz do Sejmu.[/quote]
[i]źródło:onet.pl[/i]
Na to wygląda, że będziemy jeździć na światłach mijania przez cały rok. |
|
|
|
|
Jaro
Administrator wielun.biz

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| [b]glizda[/b], pisałem o tym sześć postów wyżej 8) |
|
|
|
|
glizda
Moderator diablica

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| [b]Jaro[/b] pisałeś o sejmie, a ja dziś napisałam o senacie :grin: |
|
|
|
|
saint [Deleted]
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Jestem za jazdą na światłach przez cały rok. |
|
|
|
|
yampress
WIELUNIAK

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
a ja nie jestem za jazdą na światłach przez cały rok
w wielu krajach jest to wprowadzone
http://www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=1122 |
|
|
|
|
Jaro
Administrator wielun.biz

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="yampress"]a ja nie jestem za jazdą na światłach przez cały rok
[/quote]
Sprecyzuj. |
|
|
|
|
DOMINATOR
Przyjeżdża na zakupy

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Jak się orientuje zatwierdzono ustawe o jeździe na światłach przez cały rok - czyli od czasu do czasu coś mądrego zrobią w rządzie :twisted: |
|
|
|
|
Grzegorz Nowak (W)
Moderator nil nisi bene ;)

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| a ja mam w nosie co uchwalaja, i tak jeżdzę na światłach przez cały rok - po prostu lepiej mnie widać... |
|
|
|
|
Ferbik
Administrator

|
Posted: Na światłach mijania od 17 kwietnia
|
[ !!! ]
|
|
[b]Na światłach mijania od 17 kwietnia[/b]
[quote="onet.pl"]Nowelizacja prawa o ruchu drogowym wejdzie w życie 17 kwietnia - informuje radio RMF FM. Jak poinformowała krakowska rozgłośnia Dziennik Ustaw z rozporządzeniem będzie można kupić od wtorku.
Prezydent Lech Kaczyński podpisał nowelizację ustawy Prawo o ruchu drogowym 28 marca.
Ustawa ta zobowiązuje kierowców do jazdy z włączonymi światłami mijania przez cały rok, przez całą dobę.
Wprowadzenie takiego obowiązku ma poprawić widoczność samochodów na drodze.
Nowelizacja określa również nowe zasady zachowania się w trakcie jazdy w tunelach.
W tunelu dłuższym niż 500 metrów kierowca samochodu o wadze do 3,5 tony lub autobusu powinien utrzymywać co najmniej 50-metrowy dystans do poprzedzającego go samochodu. Dla samochodów o wadze powyżej 3,5 tony dystans ten ma wynosić 80 metrów. Instytucja zarządzająca ruchem na drodze będzie mogła zmienić te odstępy w zależności od dozwolonej prędkości w tunelu.
Z nowelizacji wynika, że w tunelu podczas zatrzymania wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego, kierowca będzie obowiązany zachować odstęp od poprzedzającego pojazdu nie mniejszy niż 5 metrów.[/quote]
I to mnie cieszy :) |
|
|
|
|
AnnBlue
Mieszka pod Wieluniem

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="Ferbik"]I to mnie cieszy [/quote]
...i mnie tez, cały czas jezdże na światłach...niezaleznie od pogody, pory dnia itp
Auta z włączonymi światłami są lepiej widoczne... |
|
|
|
|
glizda
Moderator diablica

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote]I to mnie cieszy n
[/quote]
Mnie także to cieszy :) będziemy lepiej widoczni... |
|
|
|
|
Karzełek
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Się uwinęli... jak nigdy... Skoro tak sobie władza ustawodawcza życzy, to będzie trzeba "palić" światełka... Ech... |
|
|
|
|
raulmanka
Ma stragan na targu

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| i dobrze... naprawdę dużo lepiej widać gdy samochód ma włączone światła... ja tam zawsze jeżdżę z włączonymi.. |
|
|
|
|
|
|