Warning ! cookie path is empty! Check in in the Admin Control Panel or set it in the PhpMyAdmin table: prefix_config - cookie_path row
 Forum Index

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups
RegisterRegister  Log inLog in

Previous topic «» Next topic
MEN skresla lektury
Author Message
Tomek
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Posted:    MEN skreśla lektury [ !!! ]

http://wiadomosci.onet.pl/1545156,11,item.html
[quote]Z listy lektur zostali wymazani: Witold Gombrowicz (dotąd licealiści czytali "Ferdydurke" i "Trans-Atlantyk") i Witkacy ("Szewcy" ). Zniknął też Johann Wolfgang Goethe - uczniowie nie poznają więc ani "Cierpień młodego Wertera" ani "Fausta". Nie ma "Procesu" Franza Kafki i ani jednej powieści Josepha Conrada. Skreślony został również "Inny świat" Herlinga-Grudzińskiego, wypadł Fiodor Dostojewski. - Widocznie IV RP nie są potrzebne dylematy moralne ze "Zbrodni i kary" - komentuje oburzony Adam Kalbarczyk, dyrektor Prywatnego Gimnazjum i Liceum Ogólnokształcącego im. I.J. Paderewskiego w Lublinie i polonista z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej. - Najwyraźniej poradzimy sobie bez najwybitniejszych twórców naszej literatury, krytycznych wobec polskich kompleksów. W ten sposób wzmocnimy zaściankowe tendencje i utopimy się w sosie bogoojczyźnianego samozadowolenia.[/quote]

Może to ktoś wyjaśnić??? Przecież to jawna kpina - co dadzą w zamian?

Ferbik
Administrator

Posted:     [ !!! ]

[quote="Tomek"]Może to ktoś wyjaśnić??? Przecież to jawna kpina - co dadzą w zamian?[/quote]
Pewnie "O dwóch takich co ukradli księżyc" :P

Zygmunt Stary
Wieluniaczek

Wczytałem się w listę lektur zawartych w tym rozporządzeniu. Popieram.
Nie ma żadnych polskich kompleksów(Kalbarczyk).
Jest nasza tożsamość wypływająca z katolicyzmu, która nas przez wieki kształtowała i której winniśmy wierność. Dylematy moralne będziemy rozstrzygać wówczas, [b]jeżeli jakaś moralność w sensie społecznym zacznie funkcjonować[/b]. A do tego potrzeba wieloletniej edukacji wg. kanonu zaproponowanego przez MEN. Wówczas możemy wrócić w części do obecnego zestawu lektur.
Natomiast nafaszerowanie lektur samymi dylematami, taką moralność w sensie społecznym zlikwidowało. [b] Koń zaś jaki jest, każdy widzi.[/b] Efekty społeczne tego są przerażające. Relatywizm w najgorszym wydaniu.
Trzeba więc być wrogiem Polski, aby widzieć w propozycjach MEN wyłącznie negatywy.
http://www.men.gov.pl/bip/akty_projekty/projekt_rozporzadzenia_240507.pdf

glizda
Moderator
diablica

Zygmuncie Stary to jakie lektury proponujesz zamiast tych wykluczonych???
Jestem tego bardzo ciekawa

Ferbik
Administrator

[quote]- Nowy kanon funduje nam straszliwą lukę kulturową. Takiego absurdu nawet Witkacy by nie wymyślił - komentuje dr Tomasz Wroczyński z Instytutu Literatury Polskiej Uniwersytetu Warszawskiego, również autor podręczników do polskiego.[/quote]
Rozumiem Zygmunt, że dla Ciebie największym autorytetem w edukacji jest piękny Roman, aniżeli jakiś tam doktorzyna z Uniwerku? Zauważyłem w Twoich postach, że nieważne jaki absurd Romek wymyśli, to Ty absolutnie go popierasz...

Zygmunt Stary
Wieluniaczek

glizda:
W przytoczonym rozporządzeniu(podany link) jest cała lista obowiązujących lektur. Natomiast co dodatkowo nauczyciel zrealizuje, to jego sprawa. Nikt go nie będzie ograniczał.
Są, a może powinny być kółka języka polskiego, na których można omawiać cały wachlarz lektur. Moje dzieci dawno już wychodzą poza obowiązujący zestaw i nie mam najmniejszego zamiaru ich ograniczać.
Ferbik:
Może Ty w ten sposób odnosisz się do autorytetów. Dla mnie najważniejszym autorytetem jest moje własne sumienie. Krzaklewskiego po 100 dniach "jego rządów" mieszałem równo z błotem, wywołując tym konsternację wśród moich przyjaciół.
Giertycha nie raz krytykowałem na różnych forach za jego działalność partyjną, ale i okazywałem zrozumienie w sprawach, w których się z nim nie zgadzałem.
Giertych nie jest dla mnie ŻADNYM autorytetem. Kontroluję go i sprawdzam nieustannie.

[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2007-05-31, 11:11[/i] ][/size]
glizda:
Jeszcze w odpowiedzi na Twoje pytanie:
W gimnazjum problematyka uzależnień i przemocy: "Dzieci z dworca ZOO", film "Wszyscy jesteśmy Chrystusami", "Pręgi".

glizda
Moderator
diablica

[quote="Zygmunt Stary"]Moje dzieci dawno już wychodzą poza obowiązujący zestaw i nie mam najmniejszego zamiaru ich ograniczać. [/quote]

Nie masz nic przeciwko temu ze dzieci twoje czytają te książki, które zostały wykluczone? Czy wolałbyś aby ich nie czytały,przecież popierasz naszego ministra edukacji.

Tomek

[quote="Zygmunt Stary"]Wczytałem się w listę lektur zawartych w tym rozporządzeniu. Popieram.
[/quote]

Ale nie odpowiedziałeś na pytanie. Jakie jest uzasadnienie wycinania tych lektur z kanonu obowiązkowych?

Zygmunt Stary
Wieluniaczek

Tomek:
Nie ma żadnego "wycinania" lektur. Jeżeli nauczyciel tak zorganizuje zajęcia, żeby oprócz podanych lektur obowiązkowych, omówić również inne lektury, a klasa to zaakceptuje to można robić WSZYSTKO.
Chodzi jednak o co innego. Chodzi o to, że w ramach czasu przeznaczonego na zajęcia na inne lektury, te bardziej refleksyjne zabraknie miejsca. Ale czy młodzież jest współcześnie tak refleksyjna?

Tomek

[quote="Zygmunt Stary"]Nie ma żadnego "wycinania" lektur. Jeżeli nauczyciel tak zorganizuje zajęcia, żeby oprócz podanych lektur obowiązkowych, omówić również inne lektury, a klasa to zaakceptuje to można robić WSZYSTKO.
[/quote]
Co nie zmienia faktu, że dzięki takim zmianom część uczniów już nigdy nie będzie czytać tych lektur, niestety, ale próbujesz manipulować.
[quote="Zygmunt Stary"]
Chodzi jednak o co innego. Chodzi o to, że w ramach czasu przeznaczonego na zajęcia na inne lektury, te bardziej refleksyjne zabraknie miejsca. Ale czy młodzież jest współcześnie tak refleksyjna?[/quote]
Dzięki takim zmianom na pewno stanie się "bardziej refleksyjna". Oczekiwałem argumentów.

hajen
4x2+8x1x1+2+1

[quote="Zygmunt Stary"]Jeżeli nauczyciel tak zorganizuje zajęcia, żeby oprócz podanych lektur obowiązkowych, omówić również inne lektury, a klasa to zaakceptuje to można robić WSZYSTKO.[/quote]

Kpisz sobie?

Nie rozumiem, jak mozna wykluczyc "Zbrodnie i kare" albo "Cierpienia mlodego Wertera" ktore jest niemal podstawa do omawiania romantyzmu.

Mateusz
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Ostatnio mieliśmy do przeczytania Zbrodnie i karę. Wg mnie głupia książka. Nic nowego i jakieś pseudofilozofie na temat klasyfikacji społeczeństwa.
Cierpienia młodego Vertera też głupie... Młody człowiek daje sobie ołowiu w łeb, bo nie umie sobie znaleźć dziewczyny. Dobry przykład dla młodzieży.

hajen
4x2+8x1x1+2+1

Nie chodzi tu o sama tresc, tylko o pojecia i nurty, jakie wniosly te ksiazki do dorobku danej epoki. Widac, ze uczy nas inny nauczyciel ;f

Archdevil
Administrator
pan piekła

[quote="Mateusz"]Ostatnio mieliśmy do przeczytania Zbrodnie i karę. Wg mnie głupia książka. Nic nowego i jakieś pseudofilozofie na temat klasyfikacji społeczeństwa.
Cierpienia młodego Vertera też głupie... Młody człowiek daje sobie ołowiu w łeb, bo nie umie sobie znaleźć dziewczyny. Dobry przykład dla młodzieży.[/quote]
Widać, że nie potrafisz czytać. "Nic nowego"? To co było wcześniej?
Książki te charakteryzują nurty ówcześnie panujące, nie jest regułą, że opisują wzory do naśladowania.

[quote="Zygmunt Stary"]Nie ma żadnego "wycinania" lektur. Jeżeli nauczyciel tak zorganizuje zajęcia, żeby oprócz podanych lektur obowiązkowych, omówić również inne lektury, a klasa to zaakceptuje to można robić WSZYSTKO.[/quote]
[quote="dr Tomasz Wroczyński"] Nowy kanon dla liceum jest tak obszerny, że nie ma mowy o dodatkowych książkach. A my musimy go realizować nawet pod groźbą utraty pracy. To obowiązek każdego nauczyciela - mówi Kalbarczyk.
(źr. http://www.gazetawyborcza.pl/1,75248,4190213.html )[/quote]
Tym bardziej uważam, że te książki zostały z zimną krwią [b]wycięte[/b]. Nie chcę nawet myśleć dlaczego, bo nachodzi mi tylko jedno powiedzenie na myśl - [i]ciemnym narodem łatwiej rządzić[/i].

[quote="Ferbik"]Zauważyłem w Twoich postach, że nieważne jaki absurd Romek wymyśli, to Ty absolutnie go popierasz...[/quote]
Dodam, że nie tylko w przypadku romkowych absurdów.

PS. Zygmuncie Stary - mam nadzieję, że nie uczysz języka polskiego ani historii.

Ecomarta
Przyjeżdża na zakupy

Aleście sie tych lektur przyczepili i Zygmunta Starego przy okazji...Po pierwsze romantyzm można omawiać nie tylko na podstawie Cierpień Młodego Wertera....tam chodzi o schemat.Po drugie,jakiś czas temu była wielka debata o zaktualizowanie listy lektur, a jak sie to robi to jest wielkie larmo dlaczego te a nie inne. Przeciez Ministerstwo nie wprowadziło zakazu rozpowszechniania tych książek...A nie wiem czy zauważyliście Zygmunt Stary proponuje:My dzieci z Dworca ZOO itp. to chyba bardziej współczesne problemy niż romantyczna milość Wertera...
Bardzo rzadko mi sie to zdarza,ale zgadzam sie z Zygmuntem Starym :)

Archdevil
Administrator
pan piekła

[quote="Ecomarta"]Aleście sie tych lektur przyczepili i Zygmunta Starego przy okazji...Po pierwsze romantyzm można omawiać nie tylko na podstawie Cierpień Młodego Wertera....tam chodzi o schemat.[/quote]
Nie zapominaj, że romantyzm to tylko jedna z wielu epok. Zapytam więc - dlaczego akurat "Cierpienia..." wyrzucono?

[quote="Ecomarta"]Po drugie,jakiś czas temu była wielka debata o zaktualizowanie listy lektur, a jak sie to robi to jest wielkie larmo dlaczego te a nie inne.[/quote]
Obecne zmiany IMO wyraźnie świadczą jedynie o wpływie ideologii politycznych na edukację zamiast wartości literatury. Jak dla mnie dobrym pomysłem jest tu tylko wprowadzenie lektur dla klas 1-3 podstawówki.

[quote="Ecomarta"]A nie wiem czy zauważyliście Zygmunt Stary proponuje:My dzieci z Dworca ZOO itp. to chyba bardziej współczesne problemy niż romantyczna milość Wertera...[/quote]
To przecież zupełnie inna epoka - o ile dobrze pamiętam, to język polski jest po to, żeby poznać literaturę poprzez cały przebieg cywilizacji, a nie po to, żeby sobie książki o problemach poczytać, a jeżeli już, to raczej o ponadczasowych.

Tomek

[quote="Ecomarta"]Aleście sie tych lektur przyczepili i Zygmunta Starego przy okazji...Po pierwsze romantyzm można omawiać nie tylko na podstawie Cierpień Młodego Wertera....tam chodzi o schemat.Po drugie,jakiś czas temu była wielka debata o zaktualizowanie listy lektur, a jak sie to robi to jest wielkie larmo dlaczego te a nie inne. Przeciez Ministerstwo nie wprowadziło zakazu rozpowszechniania tych książek...A nie wiem czy zauważyliście Zygmunt Stary proponuje:My dzieci z Dworca ZOO itp. to chyba bardziej współczesne problemy niż romantyczna milość Wertera...
Bardzo rzadko mi sie to zdarza,ale zgadzam sie z Zygmuntem Starym :)[/quote]
Jasne, pójdźmy dalej zastąpmy lektury wszelkiej maści poradnikami. W końcu język polski to jak sama nazwa wskazuje - nauka o problemach współczesnego człowieka. Wiesz w ogóle po co jest ten przedmiot?

akirus

mam takie wrażenie że te listy lektur trochę tracą ze swojej świeckości, czy teraz będzie coraz więcej do czytania o księżach albo utworów ich autorstwa? tylko bez przesady panie ministrze, bo co za dużo to nie zdrowo

Ferbik
Administrator

[quote="onet"]"Wściekły atak Gazety Wyborczej"

- To wściekły atak "Gazety Wyborczej", który jest dla mnie niezrozumiały wywołuje niepotrzebne emocje - tak skomentował na antenie "Trójki" Roman Giertych doniesienia tej gazety o zmianie kanonu lektur szkolnych.
Wicepremier zaznaczył, że to nie jest rozporządzenie, tylko projekt, który został poddany społecznej konsultacji. Zaznaczył również, że to nie on jest jego autorem, tylko nauczyciele języka polskiego

- Gdy przychodziłem do ministerstwa nie było ani jednej książki Henryka Sienkiewicza do przeczytania. Gdy teraz chcemy przywrócić coś co było kanonem literatury, to podnosi się wielki krzyk - powiedział Giertych w wywiadzie prowadzonym przez Krzysztofa Skowrońskiego. Minister edukacji podkreślił, że w kanonie lektur muszą się znajdować jakieś książki o Janie Pawle II i Sienkiewicz.

- Jeżeli mam do wyboru "Trans-Atlantyk" Gombrowicza i "Potop" Sienkiewicza, to wybieram "Potop" - stwierdził Giertych na antenie "Trójki".

Wicepremier stwierdził również, że dyskusja jest potrzebna, ale musi przebiegać w spokojnej formie.[/quote]

Ferbik
Administrator

[quote="onet"][b]Stasiuk: Giertych niech maca kury i tyle[/b]

Decyzja ministra edukacji Romana Giertycha o usunięciu niektórych lektur z dotychczasowego kanonu nauczania budzi liczne kontrowersje. "Gazeta Wyborcza" przytacza wypowiedzi przedstawicieli świata kultury, którzy komentują wczorajszą decyzję ministra.
Jerzy Jarzębski, profesor polonistyki UJ, uważa, że przez usunięcie z listy lektur Gombrowicza "młodzieży odebrano wielkiego prześmiewcę i niszczyciela formy, by krzepić serca wedle modelu przydatnego w okresie zaborów". Według niego ekipa Giertycha postanowiła "wykastrować program z klasycznych dzieł literatury światowej". Wprowadzenie do kanonu lektur książek Dobraczyńskiego Jarzębski uważa za decyzję motywowaną politycznie, która jest na rękę polskiej prawicy. Działania LPR określa jako "ogłupiające", gdyż nie przygotowują młodzieży ani do krytycznego traktowania innych tekstów, ani do dialogu z europejską kulturą. Profesor ocenia, że jest to sposób na wprowadzanie treści narodowych do edukacji. Jarzębski dedykuje Giertychowi cytat z Sienkiewicza (na którego dziełach Giertych chce oprzeć nauczanie): "Diabeł się w ornat ubrał i ogonem na mszę dzwoni".

Jan Klata, reżyser teatralny, ma dla Giertycha kolejne propozycje. Skoro pozbyto się Witkacego i Gombrowicza to dlaczego nie pozbyć się Norwida, "co swe gniazdo zza grobu ciągle kala" - pyta. Proponuje także, by wprowadzić do kanonu lektur prawdziwie narodowe lektury takie jak np. "Dziedzictwo" Kazimierza Wybranowskiego (pseudonim Romana Dmowskiego). - Walory edukacyjne beletrystyki Dmowskiego są bezsprzeczne (…) To prawdziwa busola dla chwiejnych aksjologicznie młodzianków – przekonuje. Konkluduje, że właściwie można ograniczyć się tylko do "Dziedzictwa", gdyż inne książki "mogą zaszkodzić, a inni autorzy mogą wypaczyć". Pisarz Andrzej Stasiuk z kolei uważa, że Giertych powinien "zająć się hodowlą kur". - To co wyprawia w Ministerstwie Edukacji to jest jakaś zootechnika – teraz dodatkowo uprawiana za pomocą odpowiednio spreparowanej listy lektur - ocenia. Według Stasiuka, dzięki takiemu modelowi edukacji młodzież będzie mieć "odpowiednio rozwinięty instynkt stadny i będzie bać się obcych (…), a gdy trochę podrośnie będzie mogła zając się rozmnażaniem". - Giertych niech maca kury i tyle – mówi pisarz dla "Gazety".[/quote]

waldex

To moze jeszce wyrzucimy Mitologię, "Ballady i romanse" Mickiewicza (w końcu pełmno tu pogaństwa), Balladynę Słwoackiego. Wprowadźmy zamaist tego obowiązkowo jakieś nie zrozumiałe dla ucznia, zbyt ambitne dzieła jakiegoś katolickiego autora, który pasuje moherowym rządom! Sam jestem katolikiem ale za taką głupotę jaką serwuję MEN na czele z Romkiem segregując lektury wg napsiane przez gorliwego katolika albo nie to ja dziękuję. Cieszę się, że skończyłem liceum wg starego programu lektur.
A co do postu Mateusza - "cierpienia młodego Wertera" może nie porywają, ale tu chodzi o coś głebięj, nie tylko o akcje, ale wczucie w klimat romantyzmu.
A co "Zbrodnii i kary" - jedna z lepszych książek jakie czytałem.

Zygmunt Stary
Wieluniaczek

waldex:
Na jakiej podstawie twierdzisz ?
[quote="waldex"]...segregując lektury wg napsiane przez gorliwego katolika albo nie...[/quote]
Czy tylko na podstawie jednego artykułu w nieżyczliwej od początku Giertychowi gazecie?
[quote]...Sam jestem katolikiem ale za taką głupotę jaką serwuję MEN na czele z Romkiem...[/quote]
A mógłbyś mnie uświadomić, na czym polega ta głupota?
Czy wiesz o czym dyskutujesz?

Ferbik
Administrator

[b]Zygmunt Stary[/b], jeśli ktoś czytał owe skreślone lektury, to nie musiał wcale czytać artykułu w gazecie. A jaka prasa jest życzliwa dla Romana?

Zygmunt Stary
Wieluniaczek

Podałem link do propozycji rozporządzenia. Dyskusja się odbywa. Żadnej decyzji jeszcze nie podjęto. Rozporządzenia nie wydano.
Kryteria, które moim zdaniem przyjęto przy tworzeniu spisu lektur podałem i tyle.
Powiedziałem, że popieram w zasadzie ten kierunek.
Uważam, że waldex przesadza i obraża mój rząd.
Ale administrator, jak zwykle zresztą ma "ale" do mnie.
Pozdrawiam wszystkich i Ciebie Ferbik.

waldex

Na podstawie jego czynów!
Głupota - upolitycznianie szkoły - czy wrzucanie nowych książek realizujących sztandardowe hasła LPR to może nie jest upolitycznianie?
Skreślanie m.in. "ZBrodni i kary" - ograniczanie horyzontów i innych systemów filozoficznych.
A tak na marginesie - jak ktoś czegoś nie potrafi zrozumieć to najlepiej to odrzucić :P

[ CLOSED ]
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: